Staubo-bloggen

Mini-motorens pålitelighet, og dens rolle i ditt prosjekt

Postet av Staubo on Apr 26, 2021 1:03:44 PM

 

I denne artikkelen forklarer vi «pålitelighet» i detaljer i forbindelse med minimotorer ved å svare på 3 viktige spørsmål: Hva betyr egentlig «pålitelighet»? Hvorfor er det viktig? Hvordan sikrer vi påliteligheten?

 Av Pedram Ayoubi - April 2021, Oslo

 

Pålitelighet

Hvis vi sier at en person er pålitelig, mener vi at vi kan stole på ham/henne - at de ikke svikter oss. Det samme gjelder når vi snakker om pålitelighet av elektrisk motor: Når en elektrisk motor er pålitelig, betyr det at det er stor sannsynlighet for feilfri ytelse i løpet av en viss periode eller over dens levetid. En annen måte å definere pålitelighet på er jevn ytelse på motor. Men hva er det egentlig som sikrer pålitelighet i en elektrisk motor?

 

  • Komponentene i motor: Datablad til en motor viser motorens egenskaper som er et direkte resultat av de komponentene som motoren er bygget av. Vikling, lager, magneter, kapslingsmateriale, akslingsmateriale, ledninger osv. spiller viktige roller i hvordan en motor oppfører seg. Bytter produsent en komponent med en annen type, påvirker dette motorytelsen. Risikoen for kunden er at han/hun bruker en motor med nye komponenter mens databladet til motoren er uendret. Da kan man oppleve varierende kvalitet på motoren fra batch til batch, noe som er svært ubehagelig når presisjon er høyeste prioritert.

Vi har nøyaktig kontroll over komponentene i våre motorer hvilket betyr at motorene har jevn kvalitet fra alle produksjonsbatcher.

~~~~~~~~~~

  • Produksjonsmetode: Komponentene i en motor er viktig, men hvordan de monteres i/på motoren er også avgjørende. Komponentene må monteres nøyaktig på riktig plass innenfor visse toleranser. Ujevn plassering av magneter, aksling osv. bidrar til avvik fra enhet til enhet eller fra batch til batch. Jo mer automasjon som er tatt i bruk i produksjon, jo færre menneskelige feil kan forventes.

 

Vi benytter fullt automatisert produksjon for de viktigste delene av motorene våre.

~~~~~~~~~~

Kvalitet

  • Kvalitetskontroll: Motor er nemlig en elektrisk komponent, dermed kan det hende at noe ikke stemmer etter motoren er ferdigprodusert, selv om motorkomponentene var allerede kontrollert og produksjon var fullt automatisert. Minimotorene sitter vanligvis i krevende applikasjoner som for eksempel medisinsk- og forsvarprodukter der det finnes absolutt ingen toleranse for feil. Derfor er det viktig at motorene blir 100% kontrollert på slutten av produksjonslinjen. Står det girkasse eller andre komponenter på motoren, er det ekstremt viktig å kontrollere først kvalitet på hvert eneste produkt, deretter kontrollere kvalitet på hele kombinasjonen når produktene er ferdigmontert som en komplett løsning.

Vi kjører kvalitetstester på alle produktene (motor, gir etc.) på slutten av sin produksjonslinje, og vi kjører endelig kvalitetstester på hele løsningen når den er ferdigmontert.

~~~~~~~~~~

  • Tilhørende komponenter (girkasse, enkoder, kontroller osv.): Hvis motoren er av topp-kvalitet, men tilhørende komponenter blant annet girkasse, enkoder, lineære komponenter, ledninger, kontroller, sensorer og lignende ikke lever opp til kvaliteten, risikerer man kvaliteten på hele løsningen.

 

Vi har separat kvalitetskontrollsprotokoll for hver av vår produktgruppe. Med dette sikrer vi høyeste kvalitet på alle de komponentene som skal kombineres med motoren. Til slutt kontroller vi kvalitet på hele løsningen.

~~~~~~~~~~

  • Åpen kommunikasjon med kunder og samarbeidspartnere: Det er ingen hemmelighet at produsenter kan bytte sine samarbeidspartnere/underleverandører som fører til at noen av komponenter må byttes ut med nye. Dette må foregås i tråd med de motorspesifikasjonene som står på motordatablad. Skulle noen endringer i komponenter resultere i endring av datablad, MÅ alle de kundene som bruker den gjeldene motoren få beskjed på forhånd, slik at nødvendige tiltak iverksettes for å sikre at kundens applikasjon ikke er rammet av eventuelle endringer.

 

Vi forplikter oss til å stå ansvarlig for et pålitelig datablad som presenterer presist motorytelsen, dimensjoner, egenskaper osv. Vi har full oversikt på prosjektene og er i fortløpende dialog med kundene våre der vi sørger for kunden får vite om eventuelle endringer, utfasing m.m.

R2

~~~~~~~~~~

  • Analyse av eventuelle feil: Selv om produsenten følger de høyeste standarder og prosedyrer med tanke på kvalitet og pålitelighet, kan det hende at noen utfordringer dukker opp i noen tilfeller, selv om motorene har bestått kvalitetstester. I så fall, er det viktig at den defekte motoren skal analyseres av produsenten for å finne ut hvorfor motorene ikke har oppfylt kvalitetsmålet. Årsak av en defekt kan være overbelastning av motoren, eller uventet feil under produksjon, men det er ikke mulig å si hvorfor motoren har feilet med mindre den er blitt åpnet for detaljert analyse. På samme måte som mennesker når de har helseproblem, er det nødvendig å ta blodprøver og bilder for å finne ut av årsaken.

 

Vi står ansvarlig for kvalitet gjennom hele ferden fra den førte fasen i prosjektet til slutten. Vi har en dedikert avdeling som driver med analysearbeid med spesielle verktøy der våre dyktige ingeniører kjører nøyaktig analyse på produktene. Når analysen er fullført, mottar kunden vår en detaljert rapport om årsaken, og forslag om hvordan utfordringen kan løses.

~~~~~~~~~~

 Tittel bilde

Ta gjerne en titt på vårt mini-motor sortiment her:

Komplett løsning: Motor + Girkasse + Elektronikk + Tilbehør

Til slutt, er det også fint å vite at vi har et stort sortiment av gir, enkoder, kontroller, lineære komponenter og andre tilbehør som kan ferdigmonteres på våre motorer, og fraktes til deg som en komplett løsning. 

 

 

 

Kontakt

Om Staubo

Staubo Elektro-Maskin er i dag en ledende leverandør av batterier, strømomformere, UPS, generatorer og minimotorer. Vi er sammen med våre søsterselskaper i Sverige, Danmark og Finland Nordens største batterileverandør, og våre ansatte innehar høy faglig kompetanse som sikrer at vi finner løsningene som dekker ditt behov best. 

Kundetilpassede løsninger
Hvis du har bruk for en skreddersydd batteriløsning er vi klare til å hjelpe deg. Vi kan designe løsninger som oppfyller kravene til enhver applikasjon – alt fra store batteribanker til løvtynne fleksible litiumbatterier.

Kontakt oss

Abonner på nyheter

Siste innlegg