Staubo-bloggen

Dynamoen - frem i rampelyset som et problem i tiden

Postet av Staubo on Feb 11, 2019 12:38:17 PM

En middelaldrende tenåringspappas umotiverte møte med sosiale medier, er nok en passende analogi til en standard dynamos hverdag da litium-batterier og økende belastning ble en realitet ombord i bil og båt. Omstilling må til i begge tilfellene for å kunne takle utfordringen. 

En standard dynamo i en bil eller i en båt er tilpasset lading av blybaserte batterier, primært startbatteriene og i mange tilfeller tilleggsbatterier med andre funksjoner, eksempelvis en forbruksbatteribank. Den yter i de fleste tilfellene ikke maksimal nominell effekt på grunn av regulatorteknologien og batterikjemien, men yter mer enn tilstrekkelig effekt til formålet samt at dynamotemperaturen samtidig holdes i sjakk.

 

Ekstern regulator

7335_alphapro3rvDynamoens evne til å levere maksimal effekt er avhengig av flere faktorer, men den viktigste er nøyaktig regulering av feltstrømmen basert på systemets tilstand. 
I motsetning til en innebygget spenningsregulator, inneholder en ekstern dynamoregulator som Alpha Pro III en egen strømstyring til feltspolen.

- "Kan jeg bygge om dynamoen jeg har i dag slik at jeg kan bruke en Alpha Pro III regulator?"

Det umiddelbare svaret er 'Mest sannsynlig', men siden en standard dynamo ofte ikke er konstruert med nok kjølekapasitet, innebærer det en risiko for at dynamoen ikke klarer belastningen og slutter å fungere/brenner opp. Alpha Pro III er imidlertid utstyrt med temperaturreguleringsfunksjonalitet, hvilket vil omgå problemet, men igjen vil ikke dynamoen yte maksimalt.

 

Mastervolts Alpha-dynamoer og Alpha Pro III-regulatoren

Det ultimate svaret på problematikken er å installere en dynamo som er dimensjonert for maksimal ytelse med en tilpasset regulator. Mastervolt tilbyr en hel rekke 12V- og 24V-dynamoer, og samtlige modeller leveres med Alpha Pro III  og nødvendig kabelsett som standard.

  • Batterilader: fullverdig 3-trinnslader, med mange justeringsmuligheter for lading av de aller fleste batterityper
  • Enkelhet: Enkelt å installere, forutsatt at innfesting og reimtype/-dimensjoner stemmer overens.
  • Masterbus-kommunikasjon: kontroll og overvåking internt, eller til eksterne systemer.
  • Temperatursensor: enten til dynamoen som temperaturvern eller til batteriene for temperaturkompensert lading.
  • Robust: konstruert for å yte 100% og samtidig håndtere de fysiske påkjenningene.

    alternatorAlphaPro

 

Trykk på bildet for å se sortimentet

 

Om Staubo

Staubo Elektro-Maskin er i dag en ledende leverandør av batterier, strømomformere, UPS, generatorer og minimotorer. Vi er sammen med våre søsterselskaper i Sverige, Danmark og Finland Nordens største batterileverandør, og våre ansatte innehar høy faglig kompetanse som sikrer at vi finner løsningene som dekker ditt behov best. 

Kundetilpassede løsninger
Hvis du har bruk for en skreddersydd batteriløsning er vi klare til å hjelpe deg. Vi kan designe løsninger som oppfyller kravene til enhver applikasjon – alt fra store batteribanker til løvtynne fleksible litiumbatterier.

Kontakt oss

Abonner på nyheter

Siste innlegg